Mediation

Omgangsregeling of co-ouderschap?

Kind met bloem. Happy. Co-ouderschap of omgangsregeling. Mediation.

Omgangsregeling of co-ouderschap
In vrijwel iedere mediation geven ouders aan graag co-ouderschap te willen. Maar wat is co-ouderschap eigenlijk? En wat is het verschil met een omgangsregeling?

Algemeen (juridisch) kader
Om maar met de deur in huis te vallen; juridisch bestaat co-ouderschap niet. Het is gewoon een term die is ontstaan. Co-ouderschap geeft feitelijk aan dat jullie ervoor kiezen om van tevoren minimale afspraken over de omgang met de kinderen op papier te zetten. En daarna heel veel met elkaar te overleggen over alles wat gebeurt en nodig is. Dit geeft veel vrijheid, maar kan voor veel misverstanden en irritaties zorgen.

Kunnen jullie goed overleggen? Willen jullie heel dicht bij elkaar blijven wonen en alle informatie nog met elkaar delen? Dan kan co-ouderschap een goede oplossing zijn.

De andere vorm (die juridisch wel bestaat) is de omgangsregeling. Deze kan zo uitgebreid of beperkt zijn als jullie zelf willen. Zelfs een verdeling van 50-50% is mogelijk. Je legt alleen meer afspraken vast. Willen jullie van tevoren weten wie wat wanneer doet? Dan is een omgangsregeling een prima keuze.

Laat je vooral niet leiden door wat zogenaamd zou moeten, maar kies een vorm die bij jullie past. En heel belangrijk; vergeet jullie kind(eren) niet. Waar zijn zij bij gebaat?

Dit artikel is geschreven door Penny Bleeker-Bloem, gediplomeerd mediator gevestigd in Oterleek (Alkmaar).

Voor dit artikel geldt: copyright Penny Bleeker-Bloem, www.bloemmediation.nl. Alle rechten voorbehouden