Mediation

Goedkoop scheiden (en waarom dat vaak duurkoop is)

Koffie. Denk goed na over goedkoop scheiden.

Goedkoop scheiden – situatie
Als je uit elkaar gaat loop je vaak tegen hoge kosten aan. Kosten die helemaal niet leuk zijn, niet mee te financieren zijn in je hypotheek en waar je gewoon eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Er zijn dan ook legio redenen te bedenken waarom je op je kosten voor scheiden wilt besparen.

En dan zie je op internet dat je goedkoop scheiden kan. Je scheiding geregeld voor maar €500! Dan kan je wel die leuke nieuwe bank kopen of die mooie gordijnen. Als je van doe-het zelven en een gokje houdt kan je dit natuurlijk doen. Maar weet je het nog zo zeker als je onderstaande voorbeelden heb gelezen?

Algemeen (juridisch) kader
Een man en vrouw gaan scheiden. Ze zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd. De man stelt zelf het hele convenant op. De vrouw heeft recht op een toevoeging en vindt hierdoor een advocaat die de scheidingspapieren wel even wil indienen.

De advocaat stuurt de stukken zonder controle van de gemaakte afspraken door naar de rechtbank. Komt de man er een paar jaar na de scheiding achter dat hij zichzelf heeft benadeeld voor bijna € 70.000!

Of het stel dat afsprak dat zij geen pensioen van hem zou krijgen en in ruil hiervoor de woning kreeg.  Mooie deal dachten ze en ongeveer gelijk in waarde. Totdat de belastingdienst ze erop wees tijdens een controle dat je pensioen helemaal niet mag uitruilen tegen de overwaarde van de woning. Opgebouwde pensioenen zijn namelijk geen vermogensbestanddeel. Een forse naheffingsaanslag van € 50.000 volgde.

Dit zijn natuurlijk voorbeelden die in de praktijk niet zo vaak voorkomen. Maar hoe vaak hoor je niet van gescheiden stellen dat ze eigenlijk anders hadden willen regelen. Of achteraf ontdekten dat ze recht hadden op meer maar door onwetendheid alles maar getekend hebben om er vanaf te zijn. Je kan en mag een hoop zelf bepalen tijdens je scheiding, maar laat je wel goed voorlichten.

Auteur
Dit artikel is geschreven door Penny Bleeker-Bloem, gediplomeerd mediator gevestigd in Oterleek (Alkmaar). 

Voor dit artikel geldt: copyright Penny Bleeker-Bloem, www.bloemmediation.nl. Alle rechten voorbehouden.