Wij plaatsen advertenties van bol.com. Door daarop te klikken komt u op hun website terecht. Zo kunt u eenvoudig online producten aanschaffen. Bijvoorbeeld voor uw goede voornemens, thuiswerken of de kinderen. Wij wensen u een prettig 2021!
De transitievergoeding 2021: bent u werknemer? Dan heeft u vaak recht op de transitievergoeding bij ontslag. Ook bij een kort dienstverband of ontslag in de proeftijd. Maar, let op: in sommige situaties heeft u geen recht op de transitievergoeding. Lees hieronder wanneer u recht heeft op de vergoeding, wanneer niet, hoe dit verschilt bij een tijdelijk en vast contract en hoe hoog de vergoeding is.
Om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding dient u een arbeidsovereenkomst te hebben.
Daarnaast moet uw dienstverband door uw werkgever zijn opgezegd of op verzoek van uw werkgever zijn ontbonden. Hetzelfde geldt indien uw tijdelijk arbeidscontract op initiatief van uw werkgever niet aansluitend is voortgezet bij het aflopen daarvan.
Tot slot mag u binnen zes maanden geen opvolgende arbeidsovereenkomst zijn aangegaan, die tussentijds kan worden opgezegd, voor het eindigen van uw arbeidsovereenkomst.
Daarnaast kan uw werkgever een transitievergoeding aan u verschuldigd zijn indien u zelf uw arbeidscontract opzegt, ontbindt of niet-aansluitend voortzet, als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever,
Ook bij een kort dienstverband, tijdelijk dienstverband of ontslag in de proeftijd kunt u recht hebben op een transitievergoeding.
Met de nieuwe wetgeving omtrent de transitievergoeding hoeft u niet meer minimaal twee jaar in dienst te zijn geweest bij uw werkgever voordat u recht kunt hebben op de transitievergoeding bij ontslag. Dit was eerder wel het geval.
Vanaf 1 januari 2020 zijn de verhoogde opbouw van de transitievergoeding bij 10 of méér dienstjaren en de extra opbouw van transitievergoeding voor personen ouder dan 50 jaar vervallen.
De hoogte van de transitievergoeding kan daarom lager uitvallen voor werknemers die al lange tijd in dienst zijn, in vergelijking met voorgaande jaren. Lees hier meer over de hoogte van de transitievergoeding in 2020.
De nieuwe regels omtrent de transitievergoeding die op 1 januari 2020 in werking zijn getreden, zijn in principe direct van toepassing op alle personen die in aanmerking komen voor een transitievergoeding vanaf 1 januari 2020.
Heeft het ontslag plaatsgevonden vóór 1 januari 2020 of is er een ontslagprocedure gestart vóór 1 januari 2020, dan is het mogelijk dat uw situatie nog onder de oude regeling valt.
Zoek ook uit of u in uw geval onder een nog oudere regeling valt, zoals de regeling van vóór 1 juli 2015.
De transitievergoeding is in 2021 gelijk aan één derde van het loon per maand per gewerkt jaar en een evenredig deel daarvan voor een periode dat de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd.
De maximale hoogte van de transitievergoeding bedraagt €84.000 in 2021 of een vergoeding ten hoogste gelijk aan het loon over 12 maanden, indien het jaarloon hoger is dan €84.000.
Benieuwd naar ons specifieke artikel over de hoogte van de transitievergoeding? Die vindt u hier.
Voor een juiste beoordeling van uw juridische situatie en mogelijkheden is het altijd noodzakelijk de details van uw individuele kwestie te kennen. Alleen dan kan de juistheid van informatie worden gegarandeerd. Het is ten slotte altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat u besluit zich te wenden tot de rechter.