Overige

Annuleringsverzekering en coronavirus

Annuleringsverzekering en coronavirus. Dit is een verouderde blog en dus mogelijk niet meer conform de situatie zoals die nu is. Controleer altijd de website van de betreffende organisatie.

Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken
In een reisadvies staat informatie over de veiligheid van een land. Het helpt om de risico’s in een land beter in te schatten. Een reisadvies is niet bindend en er kunnen derhalve ook geen rechten aan worden ontleend.

Dit betekent dat u altijd verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. U bepaalt uiteindelijk zelf of u wel of niet op reis gaat. De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Zij bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties.

Kleurcodes per land
Het reisadvies per land of gebied kan vier kleuren hebben, namelijk groen, geel, oranje of rood. U kunt op internet opzoeken welke reisadvies uw bestemming heeft. Dit kunt u doen op deze website.

1.         Indien het land of gebied de kleur groen heeft, dan zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. U kunt vrijwel zonder zorgen reizen.

2.         Indien het land of gebied de kleur geel heeft, dan is er sprake van bepaalde veiligheidsrisico’s. U dient zich daarop voor te bereiden en extra op te letten.

3.         Indien het land of gebied de kleur oranje heeft, dan wordt het advies gegeven om alleen te reizen indien dat noodzakelijk is. Er kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan voor u als reiziger.

4.         Indien het land of gebied de kleur rood heeft, dan wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken ten strengste afgeraden om daarheen te reizen. Er kunnen namelijk voor u als reiziger levensbedreigende situaties ontstaan.

Wel vergoeding via de annuleringsverzekering
Annuleringsverzekering coronavirus
Hieronder vindt u een overzicht van verzekeraars die een vergoeding aanbieden via de annuleringsverzekering in verband met het annuleren van uw vakantie vanwege het coronavirus.

Aegon
Als u de reis niet kosteloos kunt annuleren via uw reisorganisatie, dan krijgt u met de Aegon Doorlopende Reisverzekering de annuleringskosten vergoed. U moet wel voldoen aan twee voorwaarden. (1) U dient de Allriskdekking te hebben en (2) u moet de reis geboekt hebben voordat uw reisbestemming de kleur geel, oranje of rood kreeg.

De aanvullende annuleringsdekking van de Basis Doorlopende Reisverzekering biedt onder deze omstandigheden geen dekking.

Centraal beheer
U kunt uw annuleringskosten vergoed krijgen via de annuleringsverzekering als er sprake is van een oranje en rood reisadvies voor uw reisbestemming.

De Europeesche
Als u de reis niet kosteloos kunt annuleren via uw reisorganisatie of dergelijke, dan kunt u wel een beroep doen op uw Allrisk Annuleringsdekking, maar alleen als de reisbestemming nog niet getroffen was door het Coronavirus op het moment van het boeken van de reis. Ook hier moet u voldoen aan twee voorwaarden. (1) U moet een Allrisk Annuleringsdekking hebben en (2) deze verzekering moet voor 27 februari 2020 zijn afgesloten. 

De Friesland
De kosten vallen onder de dekking van uw annuleringsverzekering als u (1) voor 30 januari 2020 de dekking ‘Extra Annuleringsredenen’ hebt afgesloten en (2) uw reis hebt geboekt. De derde voorwaarde is dat er op uw reisbestemming sprake is van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s voor u als reiziger. Als u voldoet aan die voorwaarden, dan bent u wel verzekerd.

ING
ING vergoedt uw annuleringskosten via de annuleringsverzekering, indien voldaan wordt aan drie voorwaarden. (1) Er is een negatief reisadvies naar het betreffende gebied geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiervan is sprake als er code rood of oranje geldt voor het gebied waar uw reis naartoe gaat.

(2) Deze situatie geldt binnen 30 dagen voor vertrek. (3) Er is sprake van aantoonbare gezondheidsrisico’s voor jou of medeverzekerden.

Interpolis
De doorlopende annuleringsverzekering biedt dekking voor het annuleren van uw reis als er op het moment van boeken nog geen negatief reisadvies was. De kortlopende annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het annuleren van uw reis.

Klaverblad
Eerst dient u contact op te nemen met uw vervoerder of reisbureau. Indien zij uw reis niet (kosteloos) kunnen annuleren of omboeken, dan kunt u bij Klaverblad aanspraak maken op uw annuleringsverzekering. U krijgt dan uw annuleringskosten vergoed als uw situatie aan alle vier voorwaarden voldoet.

(1) Er geldt een negatief reisadvies (oranje en rood) voor de bestemming waar u naartoe reist. (2) U hebt uw annuleringsverzekering binnen zeven kalenderdagen na het boeken van uw reis afgesloten. (3) U heeft uw reis geboekt voordat er een negatief reisadvies gold. (4) Het negatief reisadvies geldt nog steeds op het moment van vertrek.

Unigarant
Unigarant biedt in principe geen vergoeding van de annuleringskosten in verband met het coronavirus. U heeft daarentegen wel recht op een vergoeding als u voor 30 januari 2020 de dekking Extra Annuleringsredenen heeft afgesloten. Verder moet er op uw reisbestemming sprake zijn van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s voor u als reiziger. Als u voldoet aan die voorwaarden, dan bent u wel verzekerd.

Geen vergoeding via de annuleringsverzekering
Toch zijn er veel verzekeraars die geen vergoeding aanbieden via de annuleringsverzekering in verband met het annuleren van uw vakantie vanwege het coronavirus. De reden hiervoor is dat de annuleringsverzekering zich doorgaans alleen richt op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving. Bijvoorbeeld dat je ziek wordt of dat een familielid overlijdt.

Een uitbraak van een coronavirus op jouw geplande vakantiebestemming valt hier dus in principe niet onder. De verzekeraars die geen vergoeding aanbieden via de annuleringsverzekering in verband met het annuleren van uw vakantie vanwege het coronavirus zijn: ABN Amro, Allianz Global Assistance, ASR, Univé, Ditzo, FBTO, HEMA, OHRA, Reaal en ZLM.